Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Κουτί μεταφοράς


Για να αποστείλουμε την βοήθεια σε ένα μέλος μελισσοκόμο , αναφέρω ότι πρέπει να προβούμε στη κατασκευή ενός κουτιού μεταφοράς.  Το κουτί λοιπόν αυτό μεταφοράς είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να "δώσουμε" την βοήθεια προς τον μελισσοκόμο που έχει την ανάγκη μας και παράλληλα με το δυνατόν μικρότερο κόστος για εμάς. Έτσι δεν του δίνουμε ούτε κυψέλη ούτε πλαίσια  και το μέλος που τα δέχεται δεν φορτώνεται πιθανό παλιό υλικό.
Για όσους από εμάς, μας φαντάζει δύσκολο-άγνωστο  η κατασκευή του κουτιού, όταν μας ζητηθεί η βοήθεια από τον συνάδελφο-μέλος, μπορούμε να του παρέχουμε το τεχνητό σμήνος μέσα σε ένα 5αρακι το όποιο έχουμε διαμορφώσει με τρόπο τέτοιο ώστε να αερίζεται το σμήνος, για την επιβίωσή του κατά την αποστολή.
Απλά κόβουμε-αφαιρούμε δύο τμήματα από τις  πλευρές (ή τον πάτο όταν πρόκειται για σύντομες αποστολές) της κυψέλης των 5 πλαισίων και τις αντικαθιστούμε με συρμάτινο  πλέγμα.
Το κουτί μεταφοράς  χρησιμοποιείται πολύ στο εξωτερικό ιδίως στην Αμερική, στην Ελλάδα όμως δεν προτιμάτε, οπότε και δεν το βρίσκουμε στα καταστήματα με τα μελισσοκομικά εφόδια. Η κατασκευή του είναι πολύ απλή, πρόκειται για ένα κουτί διαστάσεων 53 Χ 19 εκατ. όπου στις δύο πλευρές του έχει σίτες για τον αερισμό των μελισσών.

Λεπτομέρειες για την κατασκευή

Είναι αρκετά εύκολο να το κατασκευάσουμεΤο δυσκολότερο ίσως σημείο κατασκευής, είναι μια τρύπα στην κορυφή του κουτιού όπου μπορεί να ανοιχτεί με ειδικό τρυπάνι ή και με το χέρι με ένα απλό πριόνι.
Θα χρειαστούμε δύο τμήματα από κόντρα πλακέ 12 χιλιοστών με διαστάσεις  19 Χ 26 εκατ. για τις πλευρές. Το κομμάτι της βάσης  από κόντρα πλακέ 12 χιλιοστών με διαστάσεις  19 Χ 53 εκατ. Το κομμάτι του καπακιού  από κόντρα πλακέ 12 χιλιοστών με διαστάσεις  19 Χ 53 εκατ. στο οποίο θα ανοιχτεί μία τρύπα τέτοιας διαμέτρου .........ώστε να χωρέσει το δοχείο με το σιρόπι. Το "Η" στήριξης του δοχείου για το σιρόπι που πηγαίνει στη μέση του κουτιού είναι κατασκευασμένο από περίσσευμα κόντρα πλακέ 12 χιλιοστών.
Συρμάτινο πλέγμα χρησιμοποιείται για τις ανοικτές πλευρές του κουτιού. Μαύρο μεταλλικό σύρμα επιτρέπει σε κάποιον να δει τις μέλισσες καλύτερα από ένα σύρμα αλουμινίου, δεν θα πρέπει όμως να χρησιμοποιηθεί πλαστικό σύρμα. Το σύρμα συρράπτεται στο κουτί και λεπτές λωρίδες από ξύλο καλύπτουν το εξωτερικό περίγραμμα παρέχοντας καλύτερη συγκράτηση του σύρματος
Αν η αποστολή πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα (σε μέλος του ίδιου νομού η πλησίον σε αυτόν νομό) μπορούμε να αποφύγουμε την δημιουργία τρύπας στο καπάκι για το σιρόπι, απλά ψεκάζουμε ελαφρώς με σιρόπι τις μέλισσες μέσα από το πλέγμα.
Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι θέλουμε να παραλάβει ο μελισσοκόμος που έχει πληγεί από κάποια καταστροφή, ένα πληθυσμό μελισσών ζωντανό μαζί με τη βασίλισσα τους, είτε με το κουτί μεταφοράς που προτείνω, είτε με 5αράκι ειίε μέσα σε μία κυψέλη 10άρα.

Η Μελισσοκομική Αλληλεγγύη που έχουμε μεταξύ μας είναι το σημαντικό!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου